Ihmiset ovat arkoja puhumaan politiikkaa.

Sana 'politiikka', kalskahtaa etäiseltä ja vaikealta. Yäk.
Tänään ykkösuutinen on että Helsinkiläinen ravintola sai Michelin-tähden.

Pandauutiset ja meemit, michelinit ja terroristi-iskut on ihan ok, sote- maakunta- tai muut uudistukset on tylsiä. Kunnan kaavamuutokset, hankintalain uudistaminen, mitä noita nyt onkaan.

Todellisuudessa asiat ei kuitenkaan ole vaikeita, mutta usein ei asioita haluta yksinkertaistaa.

Esimerkki Espoo.

Tänä aamuna uutisissa kerrottiin, että Espoossa omakotitalo maksaa keskimäärin 475 000€, mikä on 100 000€ enemmän kuin Helsingissä, ja 160 000€ enemmän kuin Vantaalla. (miljoona mummon markkaa)

Jos lapsesi haluaa lukioon Espoossa, vaaditaan huonoimmassakin lukiossa 7,67 keskiarvo, Helsingissä 7,25, Vantaalla 7,42 (Tampere 7,00, Turku 7,33).

Luokkakoko ala-asteella Espoossa on lähes tuplaten verrattuna Raaseporiin. Terveysasema löytyy kauppakeskuksesta, jonka ulko-oven eteen ei pääse taksilla, koska se estettiin jostain syystä betoniporsailla.
Parkkihalliin pääsee, ehkä, mutta siellä ei välttämättä ole vapaita paikkoja. Olen kokeillut.

Mietin tilannetta, että ajelee ympäri kauppakeskuksen parkkihallia korvatulehdusta huutava ipana takapenkillä, ja sitten kärryilen kauppakeskuksen läpi lääkäriin....


Erityisluokkia 'integroidaan' normaaliin luokkiin entistä enemmän, mutta luokka-avustajien suhteellinen määrä laskussa. Opettajia huolestuttaa.

Koulut ovat homeessa, mutta koska on päätetty 'investointikatto'. Eli kouluja ei voida korjata nopeampaan tahtiin, 
koska enempää investointeja ei nyt vaan saa tehdä.
Eikä myöskään haluta nostaa veroja, siitäkään huolimatta että veroprosentti on suomen alhaisimpia.

Koulukyydit tökkii, ja syksyllä on tehty muutama rikosilmoituskin koska kuski jättänyt autistisen lapsen heitteille. Tämä oli koulukyytien kilpailutusten jälkemaininkia, koska yksityistäminen ja säästetään.


Minulla oli mahdollisuus vaihtaa töitä, joista saisin sen pari tuhatta euroa kuussa enemmän, mutta työpaikan sijainnin takia joutuisin muuttamaan Kehän kupeeseen.

Ei tule kauppoja. En maksa kolmeatosita vuotta 2000€ kuussa siitä, että lapseni käyvät huonommassa koulussa, lukioon pääsy vaikeutuu, joudun käymään kauppakeskuksessa lääkärissä, kulkemaan ruuhkassa.
Nyt saan katsella työmatkalla peltomaisemaa ja väistellä peuruoja ja voin syödä säästetyllä 300 000 egellä suklaata.
Terveysasemalla pääsen kurvaamaan oven eteen autolla, ja lasten koulukyydit ovat toimineet aina paremmin kuin hyvin.

Entä se Vantaa tai Helsinki? Ei mennä nyt niihin. Pointti oli (sen lisäksi, että voin hyvällä omalla tunnolla syödä 300 000€ edestä suklaata), että nämä ovat yhdessä kunnassa tehtyjä poliittisia päätöksiä.

Luulisi kiinnostavan, eikä ne ole niin vaikeita ymmärtääkään. Paitsi että miksi kukaan muuttaisi Espooseen?


28161866_10155977284316142_4216450630519

(työmatkalla ei näkynyt yhtään peuraa tällä kertaa kun molluska häikäisi niin pahasti)