32699904_10156203689216142_7746698169513

Innostuin suunnattomasti luonnon ihmeestä taas tänään!

Hunajamehiläisistä riittäisi asiaa vaikka kuinka, vaikka olen niistä paljon lukenut ja useamman vuoden hoitanut, niin tuntuu etten teidä vielä mitään. Mutta, toimin siis meidän alueen ainoana 'listattuna' parvien kiinni ottajana ja tänään aamupäivästä minulle soitti rouva hädissään, että heidän pihallaan asuu mehiläisiä, ja hän pelkää ettei lapset mene sinne ja tule pistetyksi hengiltä.


- - - väliaikamainos - - -
Kaikkea kummallista sitä ihminen harrastaakin, mutta parvien haku on osottautunut hyödylliyyden lisäksi hirmu mielenkiintoiseksi harrastukseksi!

Lista parvien kiinniottajista löytyy: http://www.mehilaishoitajat.fi/parvien-
- - -  mainos loppu - - - 


Nämä mehiläiset asuivat maajyrkänteessä, eli ilmeisesti jyrkänteessä on oltava jonkinlainen onkalo minne ovat osanneet tehdä pesänsä.

Noo, epäilin että pääsen taasen myrkyttämään yhden ampiaspesäkkeen... mutta poishan ne täytyy joka tapauksessa saada lasten turvallisuuden vuoksi, joten köröttelin paikalle.

Mutta, paikalta löytyikin ihan oikeasti mehiläisiä! satoja pieniä kauniita pörriäisiä koivet pullollaan siitepölyä. Ihan tarhamehiläisen näköisiä pörriäisiä, mutta menossa maan alle.

Maan alle?! Hämmentävää, eivät mehiläiset tee pesiä maan alle? ehkä sieltä löytyykin se jokin salaperäinen onkalo?


Noo, mehiläispuku päälle, lapio käteen ja kaivamaan. Onneksi tämä oli hyvää pehmeää hiekkamaata mitä kaivaa... mutta: Ei löytynyt yhtään mitään. Ei yhtään mitään.


Mehiläiset eivät myöskään häiriintyneet kaivelustaan lainkaan. Yleensä kaikki mehiläiset ovat kilttejä, eivät ne turhaan pistä, yleensä pesää voisi hoitaa hyvinkin ilman pukua ja hanskona, mutta kyllä ne varmasti pistävät jos joku sohii pesää lapiolla!

Eli kyseessä ei voinut mitenkään olla hunajamehiläinen.

 

 

Lopulta selvisi, että kyseessä on sellainen erakkomehiläislaji, joka vaan näennäisesti asuu yhteiskunnassa näytelläkseen vaarallista pistävää serkkuaan, ja näin voivat rauhassa elää leppoisaa elämäänsä kenenkään häiritsemättä.

En ollut koskaan kuullut tälläisistä, että joku voi muistuttaa noin hyvin hunajamehiläistä, aivan mahtavaa mimikointia!

Hatunnosto luonnolle, todella upeata!


Harmi että pörriäisillä oli niin kova kiire etteivät ehtineet pysähtyä poseeraamaan.

32696696_10156203623486142_1708093156290

Heti aivot alkoivan miettimään kannattaisiko näitä, kilttejä pistämättömiä mehiläisiä tarhata ja hyödyntää esimerkiksi mansikkaviljemillä tai kasvihuoneissa, missä pistämättömyys voisi olla hyvä plussa?
Onko pölytyspalvelussa joskus ongelmana mehilästen agressiivisuus?

En ole tutustunut mehiläisten pölytypalveluihin enempää, vaikka minulta on säännöllisesti kysytty pesiä omena- ja mansikkatarhoille pölyttäjiksi.

Ehkä lopulta tarhamehiläiset ovat kuitenkin vaan niin tehokkaita, ja onhan hunaja tosi hyvää... eikä ne tarhamehiläiset oikeasti herkästi pistä.

Mutta silti, hieno osa luontoa myös nämä pörriäiset, toivottavasti saavat jatkaa rauhassa elämäänsä rouvan pihalla, eivätkä päädy raid-myrkytyksen uhreiksi illalla...

Omiin mehiläispesiini iski muutama vuosi sitten tauti, eikä minulla ole tällä hetkellä yhtään mehiläispesää elossa.

Parhaimmillaan minulla oli kaksikymmentä pesää... ja kyllä kutkuttaisi. Ehkä minun pitäisi isona ryhtyä mehilästarhaajkasi, ihan ammattitarhaajaksi?

Mehiläisten hoito on oikeasti todella kiehtovaa ja mielenkiintoista puuhaa!