Meillä on sellainen ystävä, joka työkseen kasvattaa sieniä.

Näitä sieniä kasvatetaan käytetyissä muovisissa elintarvikerasioissa, joten heiltä sitten kun sienet ovat kasvaneet ja kerätty, jää jäljelle satoja ja taas satoja purkillisia sienirihmasto/kasvualusta 'jätettä', joka kuulemma toimii erinomaisena puutarhalannoitteena.

31318090_10156153515156142_1811353277371

Heiltä jää näitä jämälaatikoita yli siis Paljon, ja kaikki ne pitäisi jonnekin saada, joten olen ottanut näitä meille ja lannoitellut pihaa urakalla... vaikka meillä kyllä on kanankakkaakin ihan omasta takaa aika riittävästi, että ei kasvien kasvaminen ainakaan lainnoittamisesta jää kiinni. Kalkkia voisi ostaa taas lisää, viime vuonna kun en kalkinnut lainkaan.

 

31292736_10156153510916142_1634329874661
(heti tuossa kottikärryjen takana menee pieni virtaava puro, ja vasemassa ylänurkassa näkyy lammen nurkka)

Takapihan takaa löytyy n. 16 mustaherukkapensasta. Voikohan näitä ylilannottaa kuinka helposti?

Kun ostimme mökin kuusi vuotta sitten, tässä kasvoi miehen korkuista läpipääsemätöntä ryteikköä, ja löysin nämä marjapensaat vasta seuraavana kesänä kun asuttiin mökissä, ja raivasin kituvat pensaat.
Naapurit ovat kertoneet, että näistä pensaista on aikoinaan tullut kissanpennun kokoisia erittäin maukkaita mustaherukoita, joten olen nyt sitten siitä asti yrittänyt elvyttää näitä- ja vihdoin pensaat alkavat näyttämään hyvältä.

Vielä näistä ei ole tullut marjoja kun muutamia litroja, mutta ehkä tänä vuonna?

Ajattelin vetästä hakettimella vielä kunnon pensaiden alle, jos saisi rikkaruohot pidettyä kurissa, ilman suurta työmäärää.
Haketin on aika kiva kapistus.


Hake hoitakoon rikkaruohot, kasvihuoneeseen kastelu vesipumpulla lammesta. Puutarhuri viettää kesä reissaa tai riippumatossa, ja käy välillä vaan noukkimassa satoa... eikö se näin pitäisi mennä?


Permakulttuuri on mielenkiintoinen ajatus, pitäisi tutustua aiheeseen lisää. Olisikohan kesällä jossain ihan joku luento tai lyhyt kurssi?