29749802_10156106315741142_5215763492364

Tapasin juuri sattumoisin sukulaispariskunnan kahvilassa, kun isosetä oli hörppimässä kahvia kun odotti vaimoa lääkärintarkastuksesta, kun kuulemma yli 60-vuotiailta vaaditaan erikseen lääkärintodistus laskuvarjohyppyä varten.

Niin. Sitten toisaalta miehen vanhemmat olivat kylässä pääsiäisen. Appieukkokin on piirun verran vähän päälle 60, mutta köpöttelee kuin vanhus. Hänellä on polvet leikattu, eikä hän ole koskaan eläessään harras tanut minkäänlaista liikuntaa, liäksi viime vuosi ollut todella vaikea pojan itsemurhan takia, ja se näkyy: Hänestä on tullut entistä enemmän mummo kaikin puolin, liikkuu hitaasti, pelkää kaatuvansa, pelkää ja huolehtii ja huolestuu. Oi ja voi, voi voi, onko tämä nyt hyvä ja kuinka hän nyt laittaa tiskikoneen päälle ja onko tämä nyt hyvä ja hössön hössön... oi ja voi.

Ei siis vain fyysinen vanhuus, vaan se henkinen köpöttäminen.

Toiselle luminen tie on jo liian extremeä: ja toinen on menossa laskuvarjohyppäämään.
Eipäs nyt aleta vertailemaan, ikä on vaan numeroita... ja ihminen saa elää juuri sellaista elämää kun itse parhaaksi kokee, ei kaikkien tarvitse laskuvarjohypätä elääkseen hyvää elämää.
Mutta, elämä on tarkoitettu elettäväksi, ja kyllä liikkuminen on todella tärkeä asia, ihan oikeasti. Eteenkin jos elämässä on muuten hankalaa, ahdistaa tai masentaa:

Keho ja mieli on ihan eri sfäärissä netflix-maratoonin tai halkojenhakkuusissoin jäljiltä: sitä ei käy kenenkään kiistämän.


Tehkää, luokaa, liikkukaa!
 

Kaikilla pitäisi olla koira, kirves, kanoja, kahvakuula ja kasvimaa.  Tai keksiä oma kirves ja kasvimaa, oma strömmssöö.
Minä en niinkään välitä varsinaisista liikuntalajeista, mutta liikkua voi niin monella tapaa, kuten hakata halkoja tai könytä metsässä.
Siksi samalla kun kävin töiden puolesta ostamassa mustetta, ostin myös lisää siemeniä istutettavaksi ja asuntovaunuun uudet murokulhot: koska puutarhan hoito ja seikkailu on tärkeää.


(ps. ollaan lasten kanssa lukemassa Me Rosvolat- kirjaa, suosittelen kaikille, ihanaa anarkiaa ja tekemisen meininkiä!)
***

Sattumoisin juuri radiossa puhutaan siitä, kuinka tilastollisesti liikkuvat ihmiset, eteenkin miehet, saavat paremmat työt ja palkkaa.